Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός SciCo Cyprus (από το Science Communication) έχει στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών μεθόδων. Η SciCo Cyprus ιδρύθηκε  to 2015 στην Κύπρο και στελεχώνεται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την επιστήμη πίσω από την καθημερινότητά μας. Η SciCo Cyprus λειτουργεί ως κοινωνική επιχείρηση.

ΣΤΟΧΟΙ

Οι στόχοι μας

  • Σωστή επικοινωνία και μετάδοση της επιστήμης
  • Ενίσχυση της εικόνας του ερευνητή/επιστήμονα στην κοινωνία
  • Να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των νέων για την επιστήμη και τις σχετικές ειδικότητες
  • Να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και σχετίζονται με επιστημονικές δράσεις και ανακαλύψεις

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΟΜΙΛΙΕΣ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Η SciCo συντονίζει και παρουσιάζει ομιλίες και εργαστήρια σε όλον τον κόσμο με στόχο να φέρει την επιστήμη πιο κοντά σε κάθε πολίτη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η SciCo διοργανώνει, παρουσιάζει και συντονίζει μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις που φέρνουν εκατοντάδες ανθρώπους μαζί για να γιορτάσουν την επιστήμη και την τεχνολογία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Η SciCo αναπτύσσει μια σειρά εκπαιδευτικών εργαλείων βασισμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες στελεχών που θέλουν να μεταφέρουν το δικό τους εκπαιδευτικό ή επικοινωνιακό περιεχόμενο με έναν καινοτόμο, διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Η SciCo εξειδικεύεται στη δημιουργία επιστημονικού και τεχνολογικού περιεχομένου υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές προσεγγίσεις και ποικίλα μέσα.

Διαδραστική Εκπαίδευση

Η SciCo οργανώνει, αναπτύσσει και εκτελεί διαδραστικά, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την επιστήμη σε παιδιά και ενήλικες.

ΔΡΩΜΕΝΑ

Η SciCo μέσα από παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα παρουσιάζει επιστημονικές έννοιες και φαινόμενα με έναν πρωτότυπο, κατανοητό και χιουμοριστικό τρόπο, για όλες τις ηλικίες.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

H SciCo διοργανώνει φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει την επιστήμη στην καθημερινή του ζωή με έναν πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο.

ΔΙΑΧΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Η SciCo αναλαμβάνει δράσεις διάχυσης για αποτελέσματα ερευνητικών εργαστηρίων, επιστημονικών κοινοπραξιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε Πανελλαδικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΟΜΑΔΑ

Co-Founder & General Manager
Ο Θοδωρής ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Έχει πάρει το διδακτορικό του στη Γενετική από το Πανεπιστήμιο Kings College του Λονδίνου και η μεταδιδακτορική του έρευνα αφορούσε τον κληρονομικό καρκίνο. Είναι ο Συνιδρυτής και Πρόεδρος της SciCo και της SciCo Cyprus.

Ο Θοδωρής έχει υπάρξει επικεφαλής προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όπως το βραβευμένο «Υγεία Εν Γνώσει», καθώς και το «Παιδιά όλο Υγεία» και «Με τα μάτια της Γης» για διάφορους οργανισμούς και εταιρείες. Μεταξύ άλλων, έχει συν-ιδρύσει και αναπτύξει τα Athens και Thessaloniki Science Festivals και το πρόγραμμα ψηφιακής μάθησης School Lab, το οποίο έχει επεκταθεί στην Ιρλανδία. Έχει συνδιοργανώσει το “Impact Series”, τα πρώτα εργαστήρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μέσω επιστήμης και τεχνολογίας και είναι ο επιμελητής και ο ιδρυτής των TEDMED Live Athens και Health Forward.

Το 2011 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Kalinga Science Popularisator Prize από την UNESCO Ελλάδας και το 2012 εκπαιδεύτηκε από τον Al Gore για να μπει στην ομάδα των Climate Reality Project Ambassadors. Από το 2011 είναι ο παρουσιαστής του TEDxAthens και από το 2013 είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση.

Ο Θοδωρής έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 70 χώρες και στον ελεύθερο του χρόνο συνθέτει μουσική στο πιάνο.

... περισσότερα
Γιώργος Αγγελόπουλος
Creative Director
Γεννήθηκε το 1976. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και θέατρο στη Δραματική Σχολή «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» του Γιώργου Κιμούλη. Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικού θεάτρου με τους Marcello Magni, Annabel Arden και Linda Kerr-Scott του θεάτρου Complicité.
Από το 2002 έχει εργαστεί ως συγγραφέας, σκηνοθέτης, δάσκαλος θεάτρου και ηθοποιός στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας AbOvo και της ομάδας κωμικού αυτοσχεδιασμού 8-kick. Έχει συμμετάσχει στις τηλεοπτικές εκπομπές «Κάψε το σενάριο», «Το Ίδρυμα», «Συντέλεια», έχει γράψει δύο θεατρικά έργα και συγγράψει άλλα δύο. Το 2008 έφτιαξε στην Πάτρα το θέατρο «ACT».
Ανήκει στο δημιουργικό δυναμικό της εταιρείας επικοινωνίας της επιστήμης και βιωματικής μάθησης, SciCo, από το 2013.
... περισσότερα
Οδυσσέας Μεγαλοοικονόμου
Corporate Relations Manager & Project Leader
Ο Οδυσσέας είναι απόφοιτος της Σχολής Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Διαχείριση Βιομηχανικών Συστημάτων, στον Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, από τα ΕΜΠ και Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ασχολείται με τον εθελοντισμό σε αριθμό ποικίλων δράσεων, κυρίως σχετικών με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, και έχει συμμετέχει στην διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Impact Social Award.

Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε αρκετούς ιστότοπους της Prime Media ως αρθρογράφος πάνω σε θέματα Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, ενώ έχει υπάρξει μέλος του StartUp GiaOla.gr, όπου συμμετείχε στον σχεδιασμό του UI. Τέλος έχει εργαστεί στο Περιβαλλοντικό Τμήμα της ΤΙΤΑΝ, και έχει ασχοληθεί με τα εναλλακτικά καύσιμα στην GAEA στην Σόφια, Βουλγαρίας.

Πάθος του είναι η φωτογραφία, το διαδίκτυο, τα ταξίδια και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

... περισσότερα
Ζωή Κούρνια
Η Ζωή Κούρνια είναι Ερευνήτρια Δ’ στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και εργάζεται για την ανακάλυψη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Η πληροφόρηση του κοινού για επιστημονικά θέματα από το χώρο της υγείας είναι από τις πρώτες προτεραιότητές της. Ήταν πρόεδρος της Φαρμακευτικής και Βιοτεχνολογικής Εταιρείας του Γέιλ το 2008 και σήμερα είναι ενεργό μέλος της Αμερικανικής Ένωσης κατά του Καρκίνου όπου δημοσιεύει υλικό για την ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο. Επίσης αρθρογραφεί για την SciCo με σκοπό την προώθηση της επιστήμης στο ευρύ κοινό καθώς και στο μπλογκ της “Life is Chemistry” («Η ζωή είναι χημεία»).

Για το κοινωνικό και ερευνητικό της έργο έχει βραβευθεί με τις υποτροφίες της Αμερικανικής Ένωσης κατά του Καρκίνου, της Αμερικανικής Ένωσης για τον Καρκίνο του εγκεφάλου και του Εθνικού Καρκινικού Κέντρου των ΗΠΑ, ενω τιμήθηκε και με το βραβείο «Καινοτόμος Γυναίκα 2009» του Τεχνολογικού Συμβουλίου του Κονέκτικατ, ΗΠΑ.

... περισσότερα
Μιχάλης Φραγκιαδάκης
Ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, αλλά τώρα μένει στην όμορφη Νέα Σμύρνη. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχει και Μεταπτυχιακό Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων από το ίδιο πανεπιστημίο. Μετά όμως από την απόκτηση του έκανε στροφή στο θέατρο σπουδάζοντας Υποκριτική στη Δραματική Σχολή “Αρχή”.

Στα πλαίσια των σπουδών του στη Φυσική συμμετείχε στο πείραμα ALICE του CERN, ενώ έχει αρκετές δημοσιεύσεις.

Έχει εργαστεί ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές θεατρικές και χοροθεατρικές παραγωγές, ενώ έχει συμμετάσχει και σε σειρά τηλεοπτικών διαφημίσεων. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα γνωστών ηθοποιών, σκηνοθετών και χορογράφων.

Η συνεργασία με τη SciCo έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Η SciCo του έδωσε τη δυνατότητα να συνδυάσει τις δύο μεγάλες του αγάπες, την επιστήμη και το θέατρο. Ως ηθοποιός, λοιπόν, έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις «Υγεία εν Γνώσει» και «Η επιστήμη των Χριστουγέννων», αλλά επιπλέον ασχολείται με το επιστημονικό, δημιουργικό και διαχειριστικό κομμάτι σε διάφορα projects.

... περισσότερα
Μιχάλης Στάγκος
SciCo Co-Founder
O Μιχάλης είναι δημιουργικός επιχειρηματίας. Είναι ιδρυτής και συν-ιδρυτής καινοτόμων και μη εταιριών.

Είναι συνιδρυτής των Industry Disruptors – Game Changers, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει συσταθεί με όραμα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος και στόχο την ανάδειξη νέων επιχειρηματιών με καινοτόμες ιδέες μέσα από ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Είναι διευθυντής του Founder Institute στην Αθήνα, του μεγαλύτερου προγράμματος κατάρτισης επιχειρηματιών και νεοφυών επιχειρήσεων παγκοσμίως, το οποίο βοηθά επίδοξους επιχειρηματίες να ιδρύσουν βιώσιμες επιχειρήσεις τεχνολογίας. Από το 2012 είναι οργανωτής, συντονιστής της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας. Είναι επίσης Curator και Συνιδρυτής του Ted Med Live Athens, που διοργανώθηκε το 2013 για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο Μιχάλης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜSCOMM, εταιρίας ολικής επικοινωνίας. Είναι συν-ιδρυτής της SciCo, και SciCo Cyprus από πεποίθηση.

... περισσότερα
Γιούλη Κυριαζή
ΗR Manager & Environmental Science Educator
Η Γιούλη είναι Βιολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Βιολογία. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνει τη διδακτορική διατριβή της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τη Διδασκαλία της Οικολογίας στην Εκπαίδευση. Είναι μέλος της μη κερδοσκοπικής ομάδας SciCo (Science Communication) ως επιστημονική σύμβουλος σε δράσεις που αφορούν την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Επιπλέον τα τελευταία 7 χρόνια ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 4-18 ετών. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων έχει συνεργαστεί με νηπιαγωγεία, σχολεία, Πανεπιστήμια, μουσεία και Μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Η Γιούλη συμμετέχει στη διοργάνωση του Athens Science Festival ως Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης Περιεχομένου. Τον τελευταίο χρόνο απασχολείται και ως σύμβουλος για την διοργάνωση Φεστιβαλ Επιστήμης σε άλλες πόλεις και χώρες όπως τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο.

... περισσότερα
Γιάννης Σαρακατσάνης
Ο Γιάννης Σαρακατσάνης σπούδασε μαθηματικά αλλά αποφοίτησε ηθοποιός. Έκτοτε παίζει, σκηνοθετεί, γράφει και διδάσκει θέατρο, τηλεόραση και σινεμά.

Είναι ιδρυτής της θεατρικής ομάδας AbOvo και καλλιτεχνικός διευθυντής του Bob Theatre Festival.

... περισσότερα
Χριστιάννα Καζάκου
Η Χριστιάνα Καζάκου είναι μια διεπιστημονική επιμελήτρια, πολιτιστικών παραγωγών και διεπιστημονική καλλιτέχνης που εδρεύει στην Αθήνα και το Λονδίνο και η οποία εξερευνά τη διεπιστημονικότητα με έμφαση στην τέχνη και την επιστήμη.

Η Χριστιάννα αντιλαμβάνεται το ρόλο της ως επιμελήτρια όντας ένα ενεργό μέλος της επιστημονικής κοινότητας που επικοινωνεί έννοιες για το ευρύτερο κοινό. Καθοδηγούμενη από νέες ιδέες, η επιμελητική πρακτική της εξερευνά την επιτελεστικότητα των εκθέσεων με οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα, με την συμμετοχή του κοινού και την αλληλεπίδραση αυτού, το πάντρεμα τέχνης και επιστήμης, ενώ εξερευνά συνεργασίες και εναλλακτικές διαδικασίες ερμηνείας μέσω των νέων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η Χριστιάνα σπούδασε Τέχνη & Επιστήμη (MA) στο Central Saint Martins και έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάριο «Ψηφιακής Επιμέλειας» στο UCL & σεμινάριο «Διάνθησης Εκθέσεων: Καινοτόμες προσεγγίσεις για την επιμέλεια» στον Node Center of Curatorial Studies στο Βερολίνο. Επιπλέον η ακαδημαϊκή της διαδρομή περιλαμβάνει σπουδές πάνω σε Financial Economics (BSc), σε Arts Management (MA) και στην Δημιουργική Γραφή & Πρακτική Δημοσιογραφία (DIP) στο Goldsmiths.

Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την έρευνα και τη δημιουργία, τα ταξίδια και την εξερεύνηση νέων πολιτιστικών προορισμών.

... περισσότερα
Τζουλιάννα Φωτοπούλου
Η Τζουλιάννα είναι science communicator, δημοσιογράφος για επιστημονικά και ιατρικά θέματα και μέλος της SciCo από το 2014. Κατέχει πτυχίο Βιολογίας και μεταπτυχιακά στην Γενετική και την Επικοινωνία της Επιστήμης. Έχει συμμετάσχει στην παραγωγή και παρουσίαση βραβευμένων ραδιοφωνικών προγραμμάτων, έχει γράψει και μεταφράσει άρθρα σε περιοδικά και ιστοσελίδες, όπως τα Focus Magazine και British Medical Journal, και έχει συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές ντοκιμαντέρ και ταινιών του BBC, του Royal Institution of Great Britain, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολλών άλλων. Επιπλέον, έχει εργαστεί σε διάφορα προγράμματα άμεσης επιστημονικής επικοινωνίας στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένων φεστιβάλ επιστήμης και άλλων εκδηλώσεων. Το 2011 ήταν υπεύθυνη για το SciCast, ένα διαγωνισμό ταινιών επιστημονικών θεμάτων για σχολεία και νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη SciCo συμμετέχει στην οργανωτική ομάδα του Athens Science Festival και Thessaloniki Science Festival.

... περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ίδρυση της ΜΚΟ Επιστήμη ΕπιΚοινωνία με τον διακριτικό τίτλο SciCo (από το Science Communication)

Νοέμβριος 2008

«Η επιστήμη των Χριστουγέννων»Δημιουργία της πρώτης μας επιστημονικής θεατρικής παράστασης

Δεκέμβριος 2008

Δημιουργία του ΕκπαιδευτικούΠρογράμματος «Υγεία Εν Γνώσει» για την σωστή διατροφή και την άσκηση, ως δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για την AstraZeneca

Μάιος 2010

Συνδημιουργία του ΠρογράμματοςΨηφιακής Διαδραστικής Μάθησης School Lab με το Βρετανικό Συμβούλιο Ελλάδας και την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση

Νοέμβριος 2011

Βράβευση στο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Marketing 2012 για το «Υγεία Εν Γνώσει»

Φεβρουάριος 2012

Συμμετοχή στο Πρόγραμμα MARCH (MAkescience Real in sCHools) σε κοινοπραξία 7 Ευρωπαϊκών χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πορτογαλία, Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Λιθουανία) για την επικοινωνία της επιστήμης στα σχολεία

Δεκέμβριος 2013

Δημιουργία του 1ου Athens Science Festival σε συνέργεια 70 ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων στο Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων

Απρίλιος 2014

Highly Commented στα Ευρωπαϊκά MEDEAAwards για το Πρόγραμμα Πράσινοι Πράκτορες, ανάμεσα σε 237 συμμετοχές από 29 χώρες

Νοέμβριος 2014

Ίδρυση SciCo Cyprus

Ιανουάριος 2015

33.000 άτομα επισκέπτονται το 2ο Athens Science Festival

Μάρτιος 2015

Δημιουργία του 1ου Thessaloniki Science Festival

Μάιος 2015

Επέκταση του School Lab σε Κύπρο, Μάλτα και Ιρλανδία

Σεπτέμβριος 2015

Ίδρυση του Mediterranean Science Festival

Νοέμβριος 2015